Mocănița Transilvaniei – Un proiect de voluntariat.. început, continuat și dezvoltat din pasiune. Anul 2019 a venit cu multe provocări și oportunități, voluntari, parteneri, multă muncă și multe reușite!
Rezultate obtinute:
- Construcția depoului drezinei.
După o campanie de strângere de fonduri în care peste 70 de persoane au donat în acest scop, am reușit să construm prin munca a zeci de voluntari un spațiu atât de necesar pentru desfașurarea activității noastre.
- Povestea vinului în Mocănița Transilvaniei.
Ediția a 2-a a evenimentului a reunit anul acesta cele 7 crame din Podgoria Lechința partenere în acest proiect, într-o zi tomnatică de poveste cu vin de calitate, produse locale, muzică bună, activități feroviare și peste 300 de participanți.
- Activități de întreținere și reabilitare.
N-a fost plimbare cu drezina fără să curățăm traseul caii ferate de arbori căziți pe linie, pasaje înfundate și vegetație crescută în gabaritul liniei. Pe langa acestea, am erbicidat de 2 ori și am făcut 3 ieșiri pentru defrișarea arbuștilor.
Fetele s-au ocupat de întreținerea exterioară a locomotivei iar băieții au reparat ecartamentul caii ferate pe o lungime de 25m, unde era îngustat.
- Construcția utilajului de cosit „Spaima Ambroziei”.
Prin achiziționarea unei motocositoare austriece și adaptarea ei la calea ferată îngustă ne-am ușurat munca de întreținere.
- Activitățile de promovare a traseului mocăniței.
Împreună cu prietenii de la Tăsuleasa Social, Press One și Scena 9, am parcurs drumul mocăniței de câteva ori având ca rezultat materiale video de promovare foarte bune.
6. Super Mario – Level Cornatel.
Anul acesta a fost pentru prima data cand ne-am propus sa intarim legturile cu “aripa tanara” a gastii mocanitarilor, asa ca am dat o tura si “am schimbat putina experienta” acasa la Asociația Prietenii Mocăniței în vedea construcției unui utilaj comun pentru erbicidat.
Intalnirea nu a dus lipsa de funny moments, check this out:
- Intalnirea Mocanitarilor.
Intâlnirea anuală a mocănițarilor ediția a 3-a de la Sibiu, unde am participat împreună iubitorii căilor ferate înguste din România pentru a stabili o direcție comună de acțiune.
- Planuri topo si Cadastru.
Un pas important pentru întocmirea documentației cadastrale a fost aducerea de la Budapesta a planurilor inițiale de construcție a liniei, gărilor și elementelor de artă, multumită colegului Șandor Virag.
- Proiect Save the “loco”
Am asistat la lichidarea depoului de locomotive din Târgu Mureș, când locomotiva 764.053 de la Teaca a fost la un pas de a fi dusă și expusă în fața gării din oraș. Prin suportul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și colaborarea Regionalei CFR Brașov s-a reușit păstrarea acesteia la Teaca.
- Create Athon
Participarea în proiectul național Create Athon prin care asociația noastră a beneficiat de servicii de creație, marketing și strategie digitală din partea unor oameni grozavi.
Așadar, multă energie, muncă și pasiune reunite pentru dezvoltarea proiectului mocăniței, iar de final de an putem spune că a meritat din plin!