Anul 2018

Cam așa a arătat anul 2018 pentru noi, o echipă de oameni hotărâți ce venim din Bistrita, Cluj, București, Mureș și alte orașe pentru a munci la proiectul nostru de suflet: trenul mic din Câmpia Transilvaniei.

  1. Preluarea liniei.

Cea mai importantă realizare din acest an este preluarea în concesiune de la Societatea de Administrare a Activelor feroviare (SAAF) a tronsonului mocăniței dintre Band și Lechința, pe o perioadă de 25 de ani, astfel asigurându-ne în primul rând că linia va rămâne în teren, pe porțiunea existentă între Teaca și Râciu.

  1. Inceputuri….

Odată cu aceasta, a început și activitatea noastră pentru dezvoltarea proiectului de reabilitare a traseului: lucrări de mentenanță la calea de rulare, erbicidare, cositul vegetatiei, defrișarea arbuștilor crescuți în gabaritul liniei, curățarea pasajelor, masurători topografice, instalarea panourilor informative, etc.

  1. Primele plimbari origanizate in “Regie Proprie”.

Pentru a le arăta celor interesați frumusețea traseului, am organizat primbări cu drezina pentru localnici, turiști români și străini de 1 Iunie și 15 August.

  1. Povestea Vinului First Edition.

După ce strugurii au fost adunați de pe dealurile Lechinței și ale Tecii, am organizat împreună cu Asociatia pentru Dezvoltare Intercomunitara Turism Bistrita-Nasaud, evenimentul „Povestea Vinului în Mocanita Transilvaniei”, eveniment pe care dorim să-l ducem mai departe și în anii următori.

  1. Vizita de lucru in Ungaria

Pentru a vedea si cum gestioneaza si alte tari proiecte similare, ne-am programat o vizita la vecinii nostrii unguri. Am vizitat traseele de cale ingusta din zona NagyBorzsony – NagyMaros – Szob. Ne—am dat cu trenuletul pe traseele Nagybörzsöny – Szob Kisvasút (proiect similar cu proiectul nostru, traseu refacut integral cu fonduri euopene) si pe traseul Kiralyret Kisvasút.

Am observat ca se poate si altfel, si ca gandirea noastra de a reface integral un traseu de mocanita se poate materializa.
De asemenea am vazut ca vecini nostri deja au pus in practica o “GreenMocanita” total electrica, confirmandu-ne inca odata idea noastra de a transforma traseul nostru intr-un traseu ecologic.

 6.Participare la reportajul În premieră.

Am aparut si pe sticla!!! Nu neaparat cum ne-am fi dorit, insa am avut prilejul de a spune adevarul despre linie si de asemenea am avut prilejul sa inchidem un capitol trist din viata Mocanitei noastre.

Fotografii